Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.05.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Oireeton sydäninfarkti yhtä vaarallinen kuin tavallinen

Vähäoireisiin eli hiljaisiin sydäninfarkteihin liittyy samanlaisia riskejä kuin tyypillisiin oireita aiheuttaviin infarkteihin. Mahdollisesti jopa puolet sydäninfarkteista jää tunnistamatta.

,

Sydäninfarkti aiheuttaa yleensä kovaa kipua, mutta infarkti voi olla myös niin vähäoireinen, että se jää kokonaan huomaamatta. Tuoreen tutkimuksen perusteella nämä ns. hiljaiset sydäninfarktit ovat kuitenkin yhtä haitallisia kuin kipua aiheuttavat infarktit.
BMJ-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 30 tutkimuksen aineistoihin ja yli 250 000 potilaan tietoihin. Hiljaisia sydäninfarkteja etsittiin jälkikäteen EKG:n ja magneettikuvauksen avulla.

Verrattuna osallistujiin, joilla ei ollut minkäänlaisia infarkteja, hiljaisen sydäninfarktin poteneet menehtyivät selvästi todennäköisemmin keskimäärin kuusivuotisen seurannan aikana. Yhteys koski sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia, mutta myös kokonaiskuolleisuutta. Myös sydänoireet olivat heillä yleisempiä seurannan aikana.

Sekä EKG että magneettikuvaus kummatkin tunnistivat hiljaisia infarkteja, mutta magneettikuvaus oli odotetusti parempi. Magneettikuvantamisen kalleuden ja resurssien rajallisuuden vuoksi se ei kuitenkaan sopisi tähän tarkoitukseen käytännön hoitotyössä.

Hiljaisiin sydäninfarkteihin liitetyt riskit olivat tutkijoiden mukaan samaa luokkaa kuin tyypillisiä oireita aiheuttavien infarktien, joten niihin kannattaisi suhtautua vakavasti. Varsinkin riskiryhmäläisillä, kuten diabetesta sairastavilla ja iäkkäillä, niiden seulominen voisi olla aiheellista.

Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Yleensä se aiheuttaa kovaa ja jatkuvaa puristavaa kipua, joka tuntuu rintalastan takana ja voi säteillä olkavarsiin, leukaperiin, ylävatsalle ja jopa selkään. Hiljainen, vähäoireinen infarkti voi puolestaan muistuttaa närästystä ja aiheuttaa esimerkiksi pahoinvointia, heikotusta tai hikisyyttä. Varsinkin vanhuksilla, diabetesta tai munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla ja muistihäiriöisillä kipu saattaa kokonaan puuttua. Mahdollisesti jopa puolet sydäninfarkteista jää tunnistamatta.