‹ Takaisin

  |  12.04.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Olut huono valinta kihtipotilaalle

Alkoholi tunnetusti pahentaa kihtioireita. Juomilla on kuitenkin eroja: tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin olut ja viski nostavat veren uraattitasoja.

,

Alkoholin runsas juominen voi pahentaa kihtioireita, mutta vaikutukset saattavat vaihdella alkoholijuomasta toiseen. Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella kihtipotilaiden kannattaisi välttää etenkin olutta ja viskejä.

Tutkimukseen osallistui 78 000 keskimäärin 48-vuotiasta japanilaismiestä ja -naista, joista 60 prosenttia käytti alkoholia säännöllisesti.

Tulosten perusteella osallistujien veren uraattipitoisuudet olivat tasaisesti suurempia mitä enemmän alkoholia he käyttivät. Kihti johtuu virtsahapon eli uraatin kiteytymisestä niveliin ja joskus myös muihin kudoksiin.

Kun tutkijat vertasivat eri alkoholityyppejä, uraattitasot nousivat etenkin pääasiallisesti olutta tai viskejä juovilla.

Tutkijat selvittivät lisäksi perinteisen japanilaisen riisiviinin eli saken sekä shochu-viinan vaikutuksia. Analyysin perusteella ne eivät nosta uraattitasoja kovin paljon etenkään verrattuna oluisiin.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta niitä kannattaa tulkita varoen. Suurin osa alkoholia käyttävistä joi useampaa alkoholityyppiä, joten eri juomien vaikutuksia on vaikea erottaa toisistaan. Tutkimuksessa huomioitiin osallistujien ruokavaliot ja muita elintapoja, mutta ne ovat silti voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Kihti on kivulias nivelsairaus, jota sairastaa noin 2–3 prosenttia aikuisista. Muun muassa alkoholi, ylipaino ja puriineja sisältävä ruokavalio pahentavat oireita. Puriineja on etenkin eläinten nahassa ja sisäelimissä sekä äyriäisissä ja monissa palkokasveissa.