‹ Takaisin

  |  04.08.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Opioidit eivät tepsi akuutteihin alaselkä- ja niskakipuihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan opioideista on tilapäisissä selkäongelmissa enemmän haittaa kuin hyötyä. Lievien haittavaikutusten, kuten ummetuksen, lisäksi ne voivat aiheuttaa riippuvuutta.

,

Opioidi-kipulääkkeitä ei pitäisi käyttää akuutteihin alaselän ja niskan kipuihin, tuore australialaistutkimus osoittaa. Ne eivät todennäköisesti lievitä kipuja ja saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Australialaisten tulokset perustuvat runsaan 300 potilaan kuusiviikkoiseen seurantaan, jonka aikana puolet potilaista sai opioideja ja puolet lumelääkettä. Potilaat olivat kärsineet vähintään kohtalaisista alaselkä- tai niskakivuista tai kummastakin pisimmillään 12 viikon ajan.

Kuuden viikon hoidon jälkeen kivut olivat lievittyneet suurin piirtein yhtä paljon kummassakin ryhmässä, mutta opioideja saaneilla oli enemmän lieviä haittavaikutuksia, tulokset osoittivat.

Tulokset vahvistavat näyttöä, jonka mukaan opioidit eivät sovi alaselän ja niskan akuuttien kipujen hoitoon. Lievien haittavaikutusten, kuten ummetuksen, lisäksi pitempiaikainen opioidilääkitys voi aiheuttaa riippuvuutta, mikä pitää myös ottaa huomioon.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Suomalaisista noin 40 prosenttia on kärsinyt selkäkivuista edeltävän kuukauden aikana ja 80 prosenttia saa niitä jossain vaiheessa elämäänsä. Yhdellä kymmenestä kivut myös kroonistuvat.