Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.04.2021   |  INGIMAGE

Päävammat lisäävät dementiariskiä

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan päävamman kokeneet sairastuvat dementiaan 25 prosenttia muita todennäköisemmin. Yhteys on vielä voimakkaampi, jos päävammoja on ollut useampi.

,

Yhdenkin päävamman saavat voivat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua dementiaan tavallista todennäköisemmin. Yhteys myös voimistuu, jos päävammoja on kertynyt useita.

Tutkimus perustuu 14 000 keskimäärin 54-vuotiaan yhdysvaltalaisen 25-vuotiseen seurantaan. Neljännes osallistujista oli saanut vähintään yhden päävamman elämänsä aikana.

Kun osallistujia verrattiin seurannan päätteeksi, tutkijat havaitsivat päävamman kokeneiden sairastuneen dementiaan 25 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujien, jotka olivat säästyneet päävammoilta.

Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos päävammoja oli useampia. Kahdesti tai useammin päävamman kärsineiden sairastumisriski oli yli kaksi kertaa suurempi kuin verrokkien.

Tulokset viittasivat myös siihen, että päävammaan liittyvä dementiariski oli suurempi naisilla kuin miehillä. Myös valkoihoiset sairastuivat todennäköisemmin kuin afroamerikkalaiset, mutta tarkkaa syytä näille yhteyksille ei tiedetä.

Jos päävammojen ja dementian yhteys on kausaalinen, lähes 10 prosenttia tässä potilasryhmässä todetuista dementioista olisi voinut estyä ilman vammautumista. Havainto korostaa päävammojen vähentämisen tärkeyttä myös muistisairauksien ehkäisyssä.

Suomessa sairaaloissa hoidetuista aivovammoista syntyy liikenneonnettomuuksissa noin 20 %, kaatumis- tai putoamistapaturmissa noin 65 % ja väkivaltatapahtumissa noin 5 %. Noin puolet aivovammoista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena.

Tutkimus julkaistiin Alzheimer’s & Dementia: the Journal of the Alzheimer’s Association -lehdessä.