Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  29.07.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Passiivinen tupakointi yhteydessä lasten ADHD-oireisiin

Tuoreessa tutkimuksessa passiiviselle tupakoinnille altistuneilla lapsilla todettiin ADHD-oireita 1,5 kertaa muita todennäköisemmin. Jo raskaudesta alkanut altistus lisää riskin kolminkertaiseksi.

,

Tupakansavulle passiivisesti altistuvat lapset kärsivät muita todennäköisemmin ADHD:n eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön oireista. Yhteys havaitaan raskausajasta alkaen.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon osallistui 46 000 keskimäärin 11-vuotiasta kiinalaislasta. Tupakka-altistuksesta ja oireilusta kyseltiin vanhemmilta. Lapsista 5 prosentilla todettiin ADHD-oireita.

Verrattuna ikätovereihin, jotka eivät olleet altistuneet, passiiviselle tupakoinnille altistuneilla todettiin ADHD-oireita 1,5 kertaa todennäköisemmin. Jos passiivinen tupakointi oli jatkunut raskaudesta alkaen ja koko lapsuuden, riski oli 3 kertaa suurempi kuin muiden, tulokset osoittivat.

Tulokset vahvistavat näyttöä passiivisen tupakoinnin haitoista ja osoittavat sen mahdollisesti lisäävän myös lasten ADHD-oireita. Koska tiedot lasten oireista perustuivat vanhempien arvioihin, tulokset olisi kuitenkin hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Aiemmissa tutkimuksissa passiivinen tupakointi on yhdistetty myös lapsuusiässä astmaan, keuhkokuumeisiin, nuhaan, yskään ja keuhkotoiminnan heikentymiseen. Myös oppimisvaikeudet ja korvatulehdukset saattavat lisääntyä tupakka-altistuksen takia. Aikuisiässä passiivinen tupakka-altistus on liitetty sydän- ja verisuonitautien ja keuhkosairauksien lisäksi myös muun muassa diabetekseen.