‹ Takaisin

  |  25.02.2025   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Pavut ja linssit hillitsevät kolesterolia ja glukoositasoja

Tuoreen tutkimuksen mukaan palkokasvien lisääminen ruokavalioon parantaa kokonaiskolesterolia ja pienentää LDL-kolesterolin pitoisuuksia jo kuudessa viikossa.

,

Papujen, linssien ja muiden palkokasvien lisääminen ruokavalioon näyttäisi auttavan kolesterolin ja veren glukoositasojen hallinnassa, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 30 satunnaistetun ja kontrolloidun tutkimuksen ja 1 900 potilaan tiedot. Osallistujat saivat palkokasveja osana tutkimusta.

Tulosten perusteella palkokasvien lisääminen ruokavalioon paransi potilaiden kokonaiskolesterolia ja pienensi LDL-kolesterolin pitoisuuksia jo kuuden viikon koejakson jälkeen. Myös potilaiden paastoglukoositasot laskivat.

Palkokasvien terveysvaikutukset on liitetty niiden sisältämiin kuituihin ja kasviproteiiniin. Palkokasvien lisääminen todennäköisesti myös vähentää joidenkin muiden ruokien syömistä, mikä myös voi parantaa ravitsemusta.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.