‹ Takaisin

  |  14.01.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Pienhiukkaspäästöt yhteydessä luultua useampiin sairauksiin

Pienhiukkaspäästöillä on tuoreiden tulosten mukaan yhteys Parkinsonin tautiin, diabetekseen, verenmyrkytykseen, laskimotulehduksiin ja laskimoveritulppiin. Yhteydet havaitaan jo nykysuosituksia pienemmillä pitoisuuksilla.

,

Hengitysilman pienhiukkaset saattavat altistaa monille sairauksille, joiden ei ole tiedetty liittyvän pienhiukkasaltistukseen. Yhteydet näkyvät jo pitoisuuksilla, jotka ovat nykyisiä suosituksia pienempiä.

PM2,5-pienhiukkaset on tätä ennen yhdistetty muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja hengityssairauksien aiheuttamiin oireisiin ja kuolemiin, mutta tuoreiden yhdysvaltalaistulosten valossa ne saattavat myös suurentaa riskiä joutua sairaalahoitoon sepsiksen eli verenmyrkytyksen, neste- ja elektrolyyttitasapainon häiriöiden sekä munuaisten vajaatoiminnan vuoksi. Myös muun muassa Parkinsonin tautiin, diabetekseen, laskimotulehduksiin ja laskimoveritulppiin liittyvät sairaalahoidot liittyivät pienhiukkaspitoisuuksien suurenemiseen, mikä on havaittu myös aiemmissa tutkimuksissa.

Valtaosa havaituista yhteyksistä nähtiin jo pitoisuuksilla, jotka alittavat WHO:n nykyiset 24 tunnin altistukselle asettamat raja-arvot, mikä viittaa rajojen olevan liian korkeita. Samansuuntaisia tuloksia on viime vuosina saatu muissakin tutkimuksissa, ja WHO onkin arvioimassa suosituksiaan uudelleen. Työn odotetaan valmistuvan vuoden 2020 aikana.

Suomeen merkittävä osa pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta, mutta paikallisesti autoliikenne ja puun pienpoltto voivat olla merkittäviä pienhiukkasten lähteitä.

Tutkimus perustuu rekisteritietoihin yli 95 miljoonasta vuosina 2000–2012 tehdystä sairaalakäynnistä. Tiedot yhdistettiin koko Yhdysvallat kattaviin ilmansaastetietoihin.

Uutispalvelu Duodecim

(BMJ 2019;367:l6258)