‹ Takaisin

  |  15.02.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Pihkasta apu MRSA-bakteerin aiheuttamiin infektioihin?

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen biopolymeerin, joka joutuessaan kontaktiin MRSA-bakteerin kanssa tappaa sen lähes sataprosenttisesti.

,

Ghada Hassan Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta on väitöskirjassaan selvittänyt MRSA-bakteerien torjuntaan käytettävien biopolymeerien ja yhdisteiden valmistamista.

MRSA-bakteerit ovat beetalaktaamiantibiooteille vastustuskykyisiä Staphylococcus aureus -bakteereja. Niiden aiheuttamilla infektioilla monia vakavia seurauksia, muun muassa krooninen haavainfektio, sepsis tai respiraattorihoitoon liittyvä keuhkokuume.

Nanoselluloosaa ja pihkasta saatuja yhdisteitä yhdistämällä Hassan on kehittänyt uuden biopolymeerin, joka joutuessaan kontaktiin MRSA-bakteerin kanssa tappaa sen lähes sataprosenttisesti. 

- Materiaali on bioyhteensopivaa, eikä sen havaittu olevan merkittävästi toksinen ihmisen verisoluille. Valmiste on sekä tehokas että turvallinen, sillä se tappaa bakteerisoluja, mutta ei vahingoita ihmisen soluja. Siksi sillä voi olla biolääketieteellisiä sovelluksia esimerkiksi osana ihmisten terveydenhoitoon käytettäviä kehittyneitä biomateriaaleja, kuten istutteita, verisuonistenttejä ja haavasiteitä, Hassan toteaa.

Grampositiivisten MRSA-bakteerien lisäksi Hassanin kehittämä materiaali tehoaa myös gramnegatiivisiin E. coli -bakteereihin. Näin ollen sen vaikutuskirjo on laaja, mikä voi auttaa laajentamaan mikrobeja tuhoavaa vaikutusta. Hassanin mukaan asiaa kannattaa tutkia lisää, sillä monet nykyisistä vaikuttavista aineista kohdistuvat vain jompaankumpaan bakteerityyppiin, ei molempiin.

Proviisori Ghada Hassan väittelee 20.2.2021 kello 10 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Synthesis of Antimicrobial Surfaces and Compounds to Target Resistant Staphylococcus aureus".