Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  30.07.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Pitkät työpäivät altistavat miehiä sydänsairauksille

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli kymmentuntisia työpäiviä vuosikausia tekevät miehet sairastuvat sydäninfarktiin ja rasitusrintakipuun neljänneksen muita todennäköisemmin.

,

Pitkiä, yli kymmentuntisia työpäiviä vuosikausia tekevät ovat työtahtinsa vuoksi suurentuneessa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Yhteys havaitaan miehillä, jotka painavat pitkää päivää vuosikymmeniä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 140 000 ranskalaista miestä ja naista, joista joka kymmenes teki pitkiä työpäiviä vähintään 50 päivänä vuodessa yli kymmenen vuoden ajan.

Verrattuna muihin osallistujiin pitkiä työpäiviä vuosikymmeniä painavat miehet sairastuivat sydäninfarktiin tai rasitusrintakipuun neljänneksen todennäköisemmin, tulokset osoittivat.

Yhteyttä eivät selittäneet osallistujien ikä, mahdollinen ylipaino, korkea verenpaine, diabetes, tupakointi tai monet muut tekijät, jotka voivat altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Samansuuntaisiin tuloksiin päädyttiin muutama vuosi sitten julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa, jossa yli 52-tuntisia työviikkoja ainakin kymmenen vuoden ajan tekevien havaittiin sairastuvan 60 prosenttia todennäköisemmin syöpään ja 30 prosenttia todennäköisemmin sydän- ja verisuonitauteihin.

Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta mahdollisesti univaje, stressi ja haitalliset elintavat ovat sairastumisriskien taustalla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.