‹ Takaisin

Lapset  |  26.08.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Poikien HPV-rokotukset ovat alkaneet

HPV- eli papilloomavirusrokotusta on tarjottu tytöille jo vuodesta 2013. Nyt myös pojat saavat rokotuksen maksutta osana rokotusohjelmaa.

,

Poikien HPV- eli papilloomavirusrokotukset ovat alkaneet. Tähän saakka rokotetta on tarjottu vain tytöille osana kansallista rokotusohjelmaa.

Papilloomavirukset aiheuttavat muun muassa pään ja kaulan alueen, peniksen ja peräaukon sekä naisten sukuelinten syöpiä. Naisilla yleisin papilloomaviruksen aiheuttama syöpä on kohdunkaulansyöpä, miehillä nielurisan syöpä.

Papilloomavirus on hyvin herkkä tarttumaan. Ilman HPV-rokotuksia noin kahdeksan ihmistä kymmenestä saa vakavalle taudille altistavan tartunnan jossain elämänsä vaiheessa, useimmiten jo nuorena. Pieni osa tartunnoista johtaa infektion kautta syöpään.

- On tärkeää, että jokainen nuori saa henkilökohtaisen suojan syöpää aiheuttavia papilloomaviruksia vastaan, koska etukäteen on mahdotonta tietää, kenellä papilloomavirusinfektio kehittyy syöväksi, toteaa THL:n erikoistutkija Heini Salo.

Rokotuksilla on mahdollista hävittää virus

Tampereen yliopiston vuonna 2007 alkanut tutkimus osoittaa, että sekä tyttöjen että poikien rokottaminen suojaa väestöä paremmin HPV-infektioilta kuin pelkkä tyttöjen rokottaminen. Jos rokote tarjotaan molemmille sukupuolille, jo 75 prosentin rokotuskattavuus poistaa vähitellen syöpävaaralliset papilloomavirukset väestöstä. Pelkällä tyttöjen rokottamisella samaan tilanteeseen päästäisiin vain lähemmäs 100 prosentin rokotuskattavuudella.

Tällä hetkellä vajaat 70 prosenttia yläkouluun menevistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen.

- Tulevaisuudessa nykyistä harvemmat sairastuvat tai kuolevat papilloomavirusten aiheuttamiin syöpiin. Samalla vältytään raskailta syöpähoidoilta. HPV-rokotusten ansiosta säästytään myös papilloomavirustartunnan seurausten aiheuttamilta huolilta ja arjen hankaluuksilta, Salo kuvailee.

Sekä tyttöjä että poikia rokottamalla voidaan Suomessa estää lähes 300 syöpätapausta vuosittain. Näistä noin kolmasosa on miesten syöpiä.

Rokotuksesta saa parhaimman hyödyn, kun sen saa nuorena, jolloin tartuntaa ei ole todennäköisesti vielä saatu. Nuorena elimistö myös synnyttää paremmin vasta-aineita papilloomaviruksia vastaan. Alle 15-vuotias tarvitsee kahden annoksen ja 15 vuotta täyttänyt kolmen annoksen rokotussarjan.

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään Cervarix-rokotetta, joka antaa erinomaisen suojan juuri niitä papilloomaviruksia vastaan, jotka todennäköisimmin aiheuttavat syöpää.