‹ Takaisin

  |  19.10.2014

Poikien nuuskan ja savukkeiden yhteiskäyttö lisääntyy

Vanhemmat sekä nuorten parissa toimivat aikuiset ovat nuuskankäytön ehkäisyssä tärkeässä asemassa.

Nuuskaa on alettu käyttää 2000-luvulla yhdessä savukkeiden kanssa yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Pelkän nuuskan päivittäiskäyttö nuorilla on melko vähäistä, mutta etenkin pojat käyttävät aiempaa useammin nuuskaa ja savukkeita rinnakkain.

– Nuuska ei ole korvannut nuorten tupakointia, vaan tullut toisena tupakkatuotteena savukkeiden rinnalle, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila.

THL:n Kouluterveyskyselyyn pohjautuvassa tutkimuksessa tarkasteltiin nyt ensimmäistä kertaa tupakkatuotteiden yhteiskäyttöä valtakunnallisesti vuosina 2000–2013.

Tytöistä yhä useampi on nykyään täysin tupakoimaton. Pojilla vastaava myönteinen trendi loppui samalla kun nuuskaaminen ja yhteiskäyttö alkoivat yleistyä vuosien 2006/2007 aikaan.

– Jotta nuoria voidaan suojata tupakan aiheuttamilta haitoilta ja riippuvuuden kehittymiseltä, nuuska on huomioitava aiempaa paremmin. Esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa on hyvä huomioida, että lakisääteiset tupakointikiellot koskevat myös nuuskan käyttöä, kertoo Ollila.

Vanhemmat sekä nuorten parissa toimivat aikuiset ovat nuuskankäytön ehkäisyssä tärkeässä asemassa. Heillä on parhaat mahdollisuudet ottaa nuuskaaminen puheeksi nuoren kanssa, antaa tietoa haitoista sekä puuttua nuuskan välittämiseen.

TIINA KUOSA