Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.05.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Pyörtymistaipumus saattaa periytyä

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan pyörtyily on ainakin osittain perinnöllinen vaiva. Pyörtyilyn havaittiin olevan noin kaksi kertaa yleisempää pyörtymispotilaiden sisaruksilla ja etenkin kaksossisaruksilla.

,

Pyörtyilyn yleisin muoto on ruotsalaistutkimuksen perusteella ainakin osin perinnöllinen vaiva. Pyörtyminen on myös yleisempää naisilla kuin miehillä, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu lähes 2,7 miljoonan vuosina 1948–2005 syntyneen ruotsalaisen rekisteritietoihin. Tutkimuksessa tarkasteltiin tavallista eli ns. vasovagaalista pyörtymistä.

Pyörtyily oli noin kaksi kertaa yleisempää pyörtymispotilaiden sisaruksilla ja etenkin kaksossisaruksilla, mutta myös puolisisarukset ja serkut pyörtyilivät tavallista todennäköisemmin. Vertailukohtana olivat henkilöt, joiden sisarukset eivät olleet hakeutuneet hoitoon pyörtymisten vuoksi.

Naiset pyörtyilivät miehiä todennäköisemmin, mutta kaikkein voimakkain yhteys oli miespuolisilla kaksosilla. Heillä sisaruksen pyörtyilyyn liittyi yli viisinkertainen pyörtyilyriski.

Tavallinen pyörtyminen vaivaa arvioiden mukaan yli 40 prosenttia ihmisistä, mutta koska vaiva on ohimenevä ja harvoin vakava, läheskään kaikki eivät hakeudu lääkäriin sen vuoksi.

Yleisin syy pyörtymiseen on verisuonten jänteyden alentuminen. Veri pakkautuu pystyasennossa liiaksi kehoon ja alaraajoihin, jolloin aivot eivät saa tarpeeksi verta. Tavallista pyörtymistä edeltää usein seisominen pitkään paikallaan, kipu, pelko, pahoinvointi, stressitilanne tai epämiellyttävä kokemus kuten verinäytteen ottaminen tai rokotus.