‹ Takaisin

  |  14.12.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Rajoitukset ja suositukset otetaan vakavasti, mutta petrattavaa on etenkin työpaikoilla

HUSin teettämän kyselytutkimuksen perusteella eniten parannettavaa on kasvomaskien käytössä työpaikoilla, opiskelussa ja harrastuksissa sekä yksityisten tapaamisten vähentämisessä.

,

HUSin joulukuun alussa teettämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää Uudellamaalla asuvien 15–79-vuotiaiden käyttäytymistä korona-aikana ja suhtautumista suosituksiin ja rajoituksiin.

Valtaosa vastaajista kertoi viimeisen kuukauden aikana noudattaneensa koronaepidemiaan liittyviä yleisiä ohjeita eli pitänyt turvavälejä, huolehtinut käsihygieniasta, jäänyt kotiin oireisena, hakeutunut oireiden ilmaannuttua testiin, noudattanut karanteenimääräyksiä, vähentänyt kontakteja ja kaupoissa käyntiä sekä välttänyt liikkumista paikoissa, joissa voi olla paljon ihmisiä.

Kyselyä edeltävien kahden viikon aikana 58 prosenttia vastaajista kertoi vierailleensa ystävän/sukulaisen luona tai omassa kodissa oli käynyt vieraita. 42 prosenttia oli käynyt ravintolassa. Vain noin viidennes vastaajista ei ollut käynyt missään kyselyssä listatuista sosiaalisista tilanteista ja tapahtumista.

- Koronaan liittyvien turvataidot ja käyttäytymisen muutokset arjessa näyttäisivät olevan kyselyn perusteella hyvällä tasolla, mutta ystävien tai sukulaisten tapaamisia ja ylipäätään sosiaalisia tilanteita oli vastaajilla kyselyä edeltävänä ajankohtana yllättävän paljon. Toivottavasti tässä kohdin ihmiset muuttavat käytöstään joulukuun aikana ja muistavat rajoitukset ja suositukset myös joulun ja uudenvuoden aikaan, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Työpaikat yleinen tartunnanlähde

Kasvomaskeja käytetään tutkimuksen mukaan kuuliaisesti erityisesti julkisessa liikenteessä ja takseissa. Työpaikoilla, opiskelussa ja harrastuksissa käyttö on vähäisempää.

- Työpaikat ovat nousseet lähipiiristä saatujen tartuntojen jälkeen seuraavaksi yleisimmäksi tartuntalähteeksi silloin, kun lähde on noin 40 prosentissa ollut tiedossa. Kasvomaskien käytön lisäämisellä opiskelussa ja työssä voidaan vähentää tehokkaasti altistumisia ja tartuntoja, muistuttaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Suhtautuminen rajoituksiin ja suosituksiin oli tutkimuksen mukaan positiivista. Kaikista vastanneista 92 prosenttia ja riskiryhmään kuuluvista jopa 96 prosenttia kertoi pitävänsä rajoituksia ja suosituksia erittäin tai melko tarpeellisina.

Kaikkia rajoituksia kertoi noudattavansa 47 prosenttia vastaajista ja 49 prosenttia kertoi noudattavansa useimpia rajoituksia.

- Tulkitsen tämän niin, että annetuille rajoituksille ja suosituksille on laaja hyväksyntä ja moni pyrkii niitä myös noudattamaan,  Mäkijärvi toteaa.

Taloustutkimus Oy toteutti HUSin toimeksiannosta tutkimuksen 2.–4.12.2020.