‹ Takaisin

  |  20.03.2020

Rajoituksia lääkkeiden myyntiin

Reseptilääkkeitä, myös ei-korvattuja, apteekki saa toimittaa toistaiseksi kerrallaan enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Itsehoitolääkkeitä saa myydä vain itsehoitoon hyväksytyn suurimman pakkauksen.

,

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt toimenpiteistä, joilla varmistetaan lääkkeiden riittävyys ja lääkejakeluketjun toimivuus koronaviruspandemian aikana.

Apteekit eivät saa toimittaa reseptilääkkeitä enempää kuin kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Rajoitus koskee kaikkia reseptilääkkeitä, myös ei-korvattavia. Itsehoitolääkkeitä apteekit voivat myydä vain itsehoitoon hyväksytyn suurimman pakkauksen.

Lääkemyynnin rajoituksilla pyritään ehkäisemään hetkellisistä kysyntäpiikeistä johtuvia saatavuushäiriöitä ja ongelmia lääkejakelussa. Suomessa ei ole pulaa lääkkeistä. Tilapäiset tuotepuutokset apteekeissa johtuvat äkillisesti kasvaneesta kysynnästä. Lääketukkujen kapasiteetti ei ole viime päivinä riittänyt kaikkien tilausten toimittamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätös perustuu hallituksen tiistaina antamaan valmiuslain mukaisen asetuksen, jonka mukaan lääkkeiden ja terveydenhuollon alan tarvikkeiden myyntiä voidaan tarvittaessa rajoittaa. Asetus on voimassa ainakin 13. huhtikuuta saakka.