‹ Takaisin

  |  20.07.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Raskaudenaikainen masennus yhteydessä jälkeläisen masennusriskiin

Riski sairastua masennukseen nuoruudessa tai aikuisena on noin 70 prosenttia suurempi, jos äiti on potenut masennusta raskauden aikana tai pikkuvauvavaiheessa.

,

Äidin masennus raskauden aikana voi suurentaa lapsen riskiä sairastua masennukseen aikuisena, tuore tutkimus vahvistaa. Tämän vuoksi masennuksen hoitoon tulisi kiinnittää erityistä huomiota raskauden aikana. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu kuuden tutkimuksen ja 16 000 äidin ja lapsen tietoihin.

Tulosten perusteella jälkeläisen riski sairastua masennukseen nuoruudessa tai aikuisena on noin 70 prosenttia suurempi, jos hänen äitinsä poti masennusta raskauden aikana tai pikkuvauvavaiheessa. Yhteys koski etenkin naispuolisia jälkeläisiä.

Suomessa noin 10–20 prosenttia äideistä potee masennusta raskauden aikana ja yli puolella ilmenee heti synnytyksen jälkeen ohimenevää masentuneisuutta. Noin 10–15 prosentille kehittyy kuitenkin synnytyksen jälkeinen masennustila, joka on oirekuvaltaan vakavampi ja pitkäkestoisempi.

Äidin mutta myös isän masennus on yhdistetty muun muassa lapsen kielellisen ja sosiaalisen kehityksen ongelmiin. Raskaudenaikainen masennus voi myös haitata sikiön kasvua ja altistaa muun muassa astmalle ja allergioille.