‹ Takaisin

  |  09.03.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Rasvahapot saattavat vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen syntyyn

Omega-3-rasvahappojen ja muiden rasvahappojen määrä ruokavaliossa voi vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti lapselle alkaa kehittyä tyypin 1 diabetes, kertoo tuore suomalaistutkimus.

,

Omega-3-rasvahappojen ja muiden rasvahappojen määrä ruokavaliossa voi vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti lapselle alkaa kehittyä tyypin 1 diabetes. Suomalaistutkimuksessa tämä havaittiin lapsilla, jotka ovat geneettisesti suurentuneessa vaarassa sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Osana tutkimusta tutkijat tarkastelivat 5 600 vuosina 1996–2004 syntynyttä suomalaislasta kuuden vuoden ajan. Seurannan aikana 4,4 prosentilla lapsista todettiin haiman saarekesoluja tuhoava autoimmuunireaktio, joka johtaa tyypin 1 diabetekseen, ja 1,7 prosentilla diagnosoitiin tyypin 1 diabetes.

Saarekesoluautoimmuniteetti oli selvästi harvinaisempi lapsilla, joiden ruokavaliossa oli runsaasti yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja, arakidonihappoa, omega-3-rasvahappoja tai pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja. Tämä havaittiin riippumatta lasten energiansaannista.

Hieman yllättäen ruokavalion kokonaisrasvan ja tyydyttyneiden rasvahappojen runsaus liittyivät pienempään tyypin 1 diabeteksen riskiin, mutta tämä havaittiin vain, kun lasten energiansaanti huomioitiin analyysissa. Muut rasvat eivät vaikuttaneet diabetesdiagnoosin todennäköisyyteen.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia ja viittaavat terveellisten kala- ja kasviperäisten rasvahappojen vaikuttavan siihen, miten todennäköisesti tyypin 1 diabetekseen johtava autoimmuunireaktio etenee. Tyydyttyneitä rasvahappoja koskevat havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta on mahdollista, että niiden runsaus vaikuttaa jollain tavoin lasten muuhun ruokavalioon, mikä puolestaan pienentää sairastumisriskiä.

Omega-3-rasvahapot voivat hillitä tulehdusta, mikä saattaa selittää nyt saadut tulokset. Tässä tutkimuksessa mekanismia ei voitu selvittää, ja on myös mahdollista, että rasvahappojen lisäksi muut seikat ovat vaikuttaneet tuloksiin.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Tyypin 1 diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Suomessa tyypin 1 diabetes on suhteellisesti yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.