Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  05.08.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Riittävä proteiinin saanti ylläpitää vanhusten toimintakykyä

Tuore tutkimus osoittaa, että runsaasti proteiineja ruoastaan saavat vanhukset pysyvät paremmassa kunnossa pitempään. Riittävä määrä on vähintään 0,8 grammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.

,

Vanhuusiällä on tärkeää kiinnittää ravinnon koostumukseen, erityisesti proteiinin määrään. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan runsaasti proteiineja ruoastaan saavat vanhukset pysyvät paremmassa kunnossa pitempään. Havainnot perustuvat 717 yli 85-vuotiaan kotonaan asuvan terveystietoihin ja viisivuotiseen seurantaan.

Kun tiedot osallistujien proteiinin saannista yhdistettiin tietoihin seurannan aikana tapahtuneista toimintakyvyn muutoksista, eniten proteiineja ruoastaan saavien havaittiin pysyneen paremmassa kunnossa selvästi todennäköisemmin. Riittävä taso oli vähintään 0,8 grammaa painokiloa kohden vuorokaudessa.

Yhteys oli selvin vanhuksilla, jotka söivät paljon proteiineja ja olivat fyysisesti aktiivisia. Heidän toimintakykynsä pysyi hyvänä myös pitempään kuin muiden paljon liikkuvien, joiden proteiinin saanti oli vähäisempää.

Suomalaiset saavat yleensä riittävästi proteiinia ja vajausta ilmenee lähinnä huonosti syövillä vanhuksilla ja pitkäaikaissairailla. Aktiivikuntoilijat ja urheilijat tarvitsevat typpitasapainon säilyttämiseksi enemmän proteiinia kuin vähän liikkuvat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suositusten mukaan vähän liikuntaa harrastavalle riittää 0,8 g/kg/vrk ja aktiivikuntoilijalla kaksinkertainen määrä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.