‹ Takaisin

  |  12.11.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Rintaruokinta saattaa ehkäistä tyypin 1 diabetesta

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan rintamaitoa 6–12 kuukauden ajan saaneet lapset sairastuvat tyypin 1 diabetekseen yli puolet epätodennäköisemmin kuin vähemmän aikaa imetetyt.

,

Rintamaitoa ainakin puolen vuoden ajan saavat näyttäisivät säästyvän tyypin 1 diabetekselta muita todennäköisemmin, ruotsalaistutkimus osoittaa. Yhteys on vielä voimakkaampi, jos lapsi on täysimetyksellä.

Arvostetun Karoliinisen instituutin tutkijat selvittivät asiaa käymällä läpi 152 tutkimusta, joissa selvitettiin ruokavalion yhteyksiä tyypin 1 diabetekseen.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella rintamaitoa 6–12 kuukauden ajan saaneet sairastuivat tyypin 1 diabetekseen yli puolet epätodennäköisemmin kuin vähemmän aikaa imetetyt. Pelkkää rintamaitoa ensimmäiset 2–3 kuukautta saaneet sairastuivat kolmanneksen harvemmin kuin lapset, jotka eivät olleet täysimetyksellä lainkaan.

Varhainen kiinteiden ruokien aloittaminen saattaa lisätä diabetesriskiä

Äidinmaidon lisäksi myös lehmänmaito ja muut maitotuotteet saattoivat vaikuttaa sairastumisriskiin. Aineistot viittasivat sairastumisriskin olevan suurentunut alle 15-vuotiailla lapsilla, jotka esimerkiksi juovat 2–3 lasillista maitoa päivittäin. Myös gluteenia sisältävien ruokien ja hedelmien varhainen syöminen liittyivät suurempaan tyypin 1 diabeteksen riskiin, mutta on epäselvää liittyykö tämä kiinteiden ruokien varhaiseen aloittamiseen vai lyhempään imetysaikaan.

Ruokavalion ja imetyksen lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin ja siksi havainnot pitäisi varmistaa lisätutkimuksissa. Nykykäsityksen mukaan tyypin 1 diabetes syntyy perinnöllisen alttiuden ja ulkoisen laukaisevan tekijän yhteisvaikutuksena, joten ruokavalio saattaa hyvinkin vaikuttaa sairastumisriskiin. Aiemmissa tutkimuksissa myös virusinfektiot on yhdistetty tyypin 1 diabeteksen laukeamiseen.

Tutkimus julkaistiin Euroopan Diabetestutkijoiden järjestön EASD:n vuotuisessa konferenssissa.