‹ Takaisin

  |  02.11.2021   |  TARU VANHALA

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset ovat alkaneet

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

,

Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Influenssarokote ehkäisee viruksen leviämistä ja suojaa sekä omaa terveyttä että lähipiiriä.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. 

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli

  • 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat naiset
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös

  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa
  • potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijät
  • tietyt henkilöt vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiristä.

Lähipiiriin kuuluvien henkilöiden määritelmää on tarkennettu aiempiin vuosiin verrattuna. Nyt lähipiiriin luokitellaan kaikki, jotka ovat toistuvasti läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle erityisen alttiiseen ihmiseen tai sellaisen vakavalle influenssalle alttiin ihmisen kanssa, jota ei voida suojata influenssarokotteella.

Rokotteen voi ottaa yhdessä koronarokotteen kanssa

Influenssarokote voidaan tarvittaessa antaa myös yhtä aikaa muun rokotteen, esimerkiksi koronarokotteen kanssa. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi niillä influenssan riskiryhmiin kuuluvilla, joilta puuttuu vielä yksi tai kaksi rokoteannosta, tai jotka tulevat saamaan lähiaikoina kolmannen koronarokoteannoksen.

Viime vuonna influenssarokotteita otettiin aiempia vuosia innokkaammin ja paikoin ne loppuivat jopa kesken. Tänä syksynä rokotteita on tilattu Suomeen enemmän kuin viime vuonna.

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa.

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.