‹ Takaisin

  |  22.10.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  KUVAPANKKI RODEO

Ruis vehnää parempi laihduttajalle

Tuoreen tutkimuksen perusteella täysjyväruista käyttävät laihtuvat tavallista vehnää käyttäviä paremmin, vaikka saavat ruokavaliostaan saman verran kaloreita.

,

Vehnän vaihtaminen täysjyväruistuotteisiin saattaa auttaa laihtumaan ja karistamaan myös rasvaa, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Clinical Nutrition -lehdessä.

Tulosten perusteella täysjyväruista käyttävät laihtuvat tavallista vehnää käyttäviä paremmin, vaikka saavat ruokavaliostaan saman verran kaloreita. Kolmen kuukauden tutkimuksen aikana ero oli noin kilon luokkaa, mutta siitä suurin osa oli rasvaa.

Myös tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuudet pienenivät ruisryhmässä, mikä viittaa kehon matala-asteisen tulehdustilan lievittymiseen. Toisaalta laihtuminen itsessään pienentää CRP-pitoisuutta, joten tältä osin tulokset ovat vielä epäselviä.

Aiemmissa tutkimuksissa runsaasti kuitua sisältä ruis on yhdistetty suurempaan kylläisyyden tunteeseen, mutta tässä tutkimuksessa samaa ei havaittu. Tutkijat arvelevat kuitupitoisen ruoan mahdollisesti kuljettavan ruokaa nopeammin suolistossa, mikä mahdollisesti vähentää energian imeytymistä, mutta mekanismi on varmistettava lisätutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 242 ylipainoista tai lihavaa 30–70-vuotiasta laihdutuskuurilla olevaa ruotsalaista, jotka kolmen kuukauden ajan söivät päivittäin täysjyväruista tai tavallista vehnää sisältävää leipää, näkkileipää ja muroja. Tutkimuksen ajan osallistujia pyydettiin välttämään muita vehniä. Ruisryhmäläiset saivat ruoastaan päivittäin noin 30 grammaa kuituja ja vehnäryhmäläiset noin 8 grammaa.