‹ Takaisin

  |  22.03.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Runsas ruutuaika lisää lasten käytöshäiriöitä

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lapsilla joilla on puolentoista vuoden iässä selvästi enemmän ruutuaikaa kuin muilla, on havaittavissa enemmän kaverisuhteiden vaikeuksia viiden vuoden iässä.

,

Puolitoistavuotiaista suomalaislapsista reilu viidennes (22,7 %) viettää ruudun äärellä yli tunnin päivässä, viiden vuoden iässä tunti ylittyy tietokoneen, pelikonsolin, tabletin tai television ääressä jo 94,6 prosentilla. Tiedot käyvät ilmi THL:n uutisoimasta kotimaisesta seurantatutkimuksesta, jossa kartoitettiin lasten ruutuaikaa 1,5 vuoden ja 5 vuoden iässä.

Niillä lapsilla, joilla oli ikäisiään enemmän ruutuaikaa puolentoista vuoden iässä havaittiin enemmän kaverisuhteiden vaikeuksia viiden vuoden iässä. Myös viiden vuoden iässä keskimääräistä suurempaan ruutuaikaan liittyi selvästi kohonnut riski sekä tunne-elämän että käyttäytymisen oireille, kuten myös keskittymisvaikeuksien, ylivilkkauden ja impulsiivisuuden oireille.

Tutkimustulokset ovat linjassa ruutuaikaan liittyvien suositusten kanssa. Esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO ei suosittele alle 2-vuotiaille lapsille lainkaan ruutuaikaa ja alle 5-vuotialle suositellaan korkeintaan tunti päivässä.

- Lapset oppivat tunteiden ja käyttäytymisen säätelyä ja sosiaalisia taitoja erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä yhdessä aikuisten ja muiden lasten kanssa. Siksi arjessa tarvitaan riittävästi aikaa myös ilman elektronista mediaa, toteaa THL:n tutkimuspäällikkö Juulia Paavonen.

Seurantatutkimus perustuu Lapsen uni- ja terveys -syntymäkohorttiaineistoon, jonka tiedot on kerätty Pirkanmaalla vuosina 2011–2017.