‹ Takaisin

  |  14.11.2025   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCK

Ruokavaliolla vaikutusta miesten hedelmällisyyteen

Paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja sisältävä ruokavalio voi heikentää miesten hedelmällisyyttä jo muutamassa viikossa, tuore tutkimus osoittaa.

,

Runsas ultraprosessoitujen ruokien syöminen voi heikentää miesten hedelmällisyyttä jo muutamassa viikossa, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutukset nähdään riippumatta ruokavalion energiamäärästä.

Pelkkä teollinen käsittely ei automaattisesti tee elintarvikkeesta epäterveellistä, mutta ultraprosessoitu ruoka sisältää usein paljon suolaa, rasvaa ja sokeria ja vähänlaisesti ravintokuituja. Esimerkiksi valmis- ja pikaruoat, makkarat, leikkeleet, karkit, virvoitusjuomat, leivonnaiset ja keksit voivat olla ultraprosessoituja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 40 tervettä miestä satunnaistettiin kolmeksi viikoksi joko pääosin ultraprosessoituja ruokia tai prosessoimattomia ruokia sisältävälle ruokavaliolle. Pienen tauon jälkeen osallistujat vaihtoivat toiseen ryhmään kolmeksi viikoksi. Ruoat annettiin ilmaiseksi osana tutkimusta.

Ultraprosessoitu ruoka nosti miesten painoa enemmän, minkä lisäksi heidän kolesterolitasonsa huonontuivat, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin riippumatta syötyjen kalorien määrästä.

Myös muutoksia useiden hormonien pitoisuuksissa havaittiin. Ultraprosessoitua ruokavaliota noudattaessa muun muassa follikkelia stimuloivan hormonin pitoisuus laski, mikä voi heikentää siittiöiden muodostumista. Lisäksi sperman laatu ja siittiöiden liikkuvuus heikkenivät ultraprosessoidun ruokavalion jälkeen.

Tutkijat löysivät myös viitteitä siitä, että ultraprosessoidun ruokavalion aikana miesten kehoon kertyi muun muassa enemmän muoviperäistä ftalaattia, joka on yhdistetty sikiönkehityksen häiriöihin.

Tulokset olisi hyvä varmistaa suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että ultraprosessoitujen ruokien runsas syöminen voi paitsi edistää monien sairauksien kehittymistä myös heikentää miesten hedelmällisyyttä.

Tutkimus julkaistiin Cell Metabolism -lehdessä.