‹ Takaisin

  |  29.04.2015

Ruotsi vetää osan särkylääkkeistä takaisin apteekkeihin

Parasetamolimyrkytysten määrä kasvoi 40 prosenttia sen jälkeen, kun valmisteita alettiin myydä myös kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeilla.

Ruotsissa siirretään tablettimuotoiset parasetamolivalmisteet takaisin vain apteekkien myyntiin marraskuun alusta.

Syynä on viranomaisten huoli apteekin ulkopuolelle laajennetun myynnin vaikutuksesta lisääntyneisiin parasetamolimyrkytyksiin.

Parasetamolivalmisteita on voinut ostaa kaupoista, huoltoasemilta ja kioskeilta marraskuusta 2009 lähtien. Sen jälkeen niistä johtuvat myrkytykset ovat kasvaneet 40 prosenttia vuoteen 2013 mennessä, jolloin niiden määrä ylitti jo 1 500.

Suurin osa myrkytyksistä on tehty tablettivalmisteilla, ja myrkytysyritykset ovat olleet tahallisia.

Ruotsin lääkeviranomaisen, Läkemedelsverketin, mukaan takaisinvedon tavoitteena on yrittää vähentää juuri niin sanottua impulssiostamista, joka voi johtaa parasetamolin tahalliseen väärinkäyttöön. Väärinkäytettynä se aiheuttaa vakavia maksahaittoja, jotka voivat johtaa myös kuolemaan.

Läkemdelsverketin selvityksen mukaan tutkimustieto osoittaa, että nimenomaan helppo saatavuus, ei niinkään parasetamolivalmisteiden kokonaismyynnin kasvu, on yhteydessä parasetamolilla tehtyjen, tahallistenmyrkytystapausten kasvuun.

Parasetamolia voi ostaa kaupoista yhä esimerkiksi oraaliliuoksena ja poretablettina.

INKERI HALONEN