‹ Takaisin

  |  21.06.2016

Ruotsissa kaupat ovat myyneet laittomia lääkkeitä luvattomasti

Lääkeviranomaisen tarkastuksissa on paljastanut, että kaupoissa on myyty ulkomaisia lääkkeitä, joita ei ole hyväksytty myytäväksi Ruotsissa. Joukossa on ollut jopa antibiootteja ja huumaavia lääkkeitä.

Ruotsin lääkeviranomainen, Läkemedelsverket, aloitti tarkastukset ulkomaisia elintarvikkeita myyvissä erikoisliikkeissä saatuaan ilmoituksia laittomien lääkkeiden myynnistä.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Virasto teki tarkistuksia Tukholmassa, Malmössa ja Uppsalassa yhteensä 27 liikkeessä. Niistä 14:ssä oli myynnissä ulkomaisia lääkevalmisteita, joilla ei ole myyntilupaa Ruotsissa.

Viraston raportin mukaan tarkastuksissa löydettiin yhteensä 150 luvatonta lääkenimikettä, joista valtaosa (133) oli puolalaista alkuperää.

Myynnissä oli muun muassa nenäsuihkeita sekä allergia- ja särkylääkkeitä. Joukossa oli myös antibiootteja ja huumaavia lääkkeitä.

Tutkija Martin Burman kertoo Apteekkarilehdelle, että kaupassa saattoi olla hyllytolkulla laittomia lääkkeitä.

– Osa näistä kaupoista on toiminut ikään kuin laittomina apteekkeina.

Burmanin mukaan laittomasta myynnistä voi koitua ongelmia niin kuluttajille kuin yhteiskunnalle.

Suurin osa oli puolalaisia valmisteita

Eniten laitonta myyntiä tapahtui puolalaisia tuotteita myyvissä liikkeissä, joissa kahdeksassa yhdeksästä oli elintarvikkeiden lisäksi myynnissä myös puolalaisia lääkkeitä.

Läkemedelsverketin mukaan myynti tapahtui avoimesti, mikä osoittaa, ettei lääkkeiden myyntiin liittyvää lainsäädäntöä tunneta.

Martin sanoo, että myyntiluvattomien lääkkeiden myyntiin liittyy useita riskejä. Laadusta tai aitoudesta ei ole takuita, koska jakeluketju on tuntematon.

Farmaseuttista opastusta tai ruotsinkielistä informaatiota ei myöskään ole saatavilla.

Ruotsissa ilman reseptiä saatavia lääkeitä on saanut myydä apteekkien ulkopuolella kaupoissa, huoltoasemilla ja kioskeissa vuodesta 2009 lähtien.

Läkemedelsverket muistuttaa, että lääkkeet eivät ole mitä tahansa tuotteita. Ilman reseptiäkin hankittava lääke voi aiheuttaa vakavia haittoja, jos sitä käytetään tai käsitellään väärin.

TIINA KUOSA, INKERI HALONEN