‹ Takaisin

  |  07.10.2016

Siirtoelimistä on pulaa - onhan lompakossasi elinluovutuskortti?

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä.

Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa.

Elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta.

– Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata. Elinluovutuskortti muistuttaa puhumaan elinluovutuksesta omaistensa kanssa hyvissä ajoin. Jos asian esille ottaminen kuitenkin tuntuu vaikealta, kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa elinluovutusta, vain neljännes on allekirjoittanut kortin. Vain kolmasosa uskoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon.

Omaiset eivät voi kieltää

Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Alle 18-vuotiaiden huoltajat kuitenkin päättävät viime kädessä elinluovutuksesta.

– Myös nuori voi tehdä elinluovutuskortin, mutta asiasta kannattaa keskustella vanhempien kanssa, Inomaa kertoo.

Jos paperikortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sovelluksesta oma tahto on helppo kertoa läheisille. Sen avulla voi kannustaa myös kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle.

– Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutuksessa ei ole ikärajaa, nykyään myös ikääntyneet voivat saada elinsiirron.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?

  • Suomessa 450 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
  • Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
  • Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
  • Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
  • Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.