‹ Takaisin

  |  02.08.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Statiinit saattavat suojata maksasairaudelta

Valtimosairauksien ohella kolesterolilääkitys näyttäisi vähentävän myös riskiä sairastua maksasairauksiin, kertoo laaja seurantatutkimus.

,

Statiineja käyttävät näyttäisivät säästyvän maksasairaudelta ja maksaan liittyviltä kuolemilta muita todennäköisemmin. Tästä on saatu viitteitä aiemminkin, mutta nyt yhteys havaittiin terveillä aikuisilla, joilla ei ollut vielä maksavaivoja.

Tulokset perustuvat lähes 1,8 miljoonan aikuisen seurantatietoihin, ja niiden perusteella statiineja säännöllisesti käyttävät sairastuivat seurannan aikana maksasairauteen 15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät käyttäneet statiineja.

Maksasolusyöpä todettiin heillä 74 prosenttia epätodennäköisemmin, ja heidän riskinsä menehtyä munuaisperäiseen syyhyn seurannan aikana oli kolmanneksen pienempi kuin verrokkien, tutkijat havaitsivat.

Tulokset on hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta statiinit on yhdistetty suotuisiin maksavaikutuksiin aiemminkin. Statiinit alentavat LDL-kolesterolitasoja ja voivat myös hillitä maksatulehdusta ja parantaa verisuonten toimintaa. Nämä kaikki saattavat ehkäistä maksasairauksia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim