‹ Takaisin

  |  28.03.2017

StopDia-tutkimukseen etsitään osallistujia, joilla on riski sairastua 2 tyypin diabetekseen

StopDia-tutkimus toteutetaan Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Tutkimukseen voi päästä mukaan testaamalla diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi.

StopDia-tutkimushankkeessa selvitetään, miten tyypin 2 diabetesta ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti terveellisillä elintavoilla. Tutkimukseen etsitään osallistujiksi henkilöitä, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimus toteutetaan kolmessa maakunnassa: Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä ja Pohjois-Savossa. Pohjois‐Savosta mukana ovat Kuopio, Iisalmi, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Vieremä, Varkaus ja Joroinen. Tutkimusalueilla 35 apteekkia osallistuvat hankkeeseen kannustamalla asukkaita diabetesriskitestin tekemiseen.

Tutkimukseen voi päästä testaamalla oman diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi. Mukaan voivat päästä tutkimusalueilla asuvat 18–70‐vuotiaat, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino.

StopDia‐tutkimukseen valitut voivat saada tukea elintapoihinsa. Osa tutkittavista saa käyttöönsä
kännykkäsovelluksen ja osalle on tarjolla myös ryhmämuotoista ohjausta. Lisäksi osalla tutkittavista työympäristöä pyritään muokkaamaan terveellisiä elintapoja tukevaksi.

Tyypin 2 diabetes voidaan välttää terveellisillä elintavoilla. StopDia-tutkimuksessa selvitetään, mitkä ovat parhaat keinot tukea terveyttä edistäviä ruoka- ja liikuntatottumuksia.

StopDia on Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke. Hanketta johtaa Itä‐Suomen yliopisto ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n kanssa.

ELINA AALTONEN