Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  13.11.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Stressi haittaa verisuonten toimintaa ja lisää sydänsairaiden oireilua

Stressille herkkien potilaiden tunnistaminen voisi mahdollisesti auttaa ehkäisemään monen sydänpotilaan oireita.

,

Akuutit stressitilanteet voivat tutkimusten mukaan tilapäisesti heikentää verisuonten sisäpintojen toimintaa. Sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavilla tämä myös suurentaa uusien sydänoireiden vaaraa, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka stressi on yhdistetty verisuonimuutoksiin aiemminkin, tätä ennen muutosten ei ole osoitettu liittyvän myös varsinaisiin sydänoireisiin.

Stressin vaikutuksia tutkittiin laittamalla 560 keskimäärin 63-vuotiasta sepelvaltimotautipotilasta stressitilanteeseen, minkä jälkeen heitä seurattiin kolmen vuoden ajan. Stressikokeessa potilaat joutuivat pitämään julkisen puheen, mikä valtaosalle ihmisistä on stressaavaa.

Tulosten perusteella stressitilanne heikensi potilaiden verisuonten endoteelikerroksen toimintaa, mutta runsaalla 60 prosentilla potilaista muutos oli niin suuri, että sitä voitiin kuvata endoteelin ohimeneväksi toimintahäiriöksi. Kolmen vuoden seurannan aikana nämä potilaat saivat myös lähes kaksi kertaa todennäköisemmin uusia sydänoireita kuin potilaat, joilla stressin vaikutus oli pienempi.

Sydänoireisiin laskettiin sydäninfarktit, epävakaa ja toimenpiteitä vaativa rasitusrintakipu, vaikea sydämen vajaatoiminta tai sydänoireista aiheutunut kuolema. Kuolemia oli tosin vähän.

Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, stressille herkkien potilaiden tunnistaminen voisi mahdollisesti auttaa ehkäisemään monen sydänpotilaan oireita. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin tulokset sopivat muihin kuin sepelvaltimotautia poteviin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Cardiology -lehdessä.