Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  07.02.2018

Stressi voi laukaista vyöruusun

Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä.

,

Stressi ja stressaavat elämäntilanteet näyttäisivät suurentavan riskiä sairastua vyöruusuun, japanilaistutkimus osoittaa.

Aiemmissa tutkimuksissa myös masennus- ja ahdistusoireet on yhdistetty vyöruusuun.

Vyöruusu on kivulias infektio, joka aiheuttaa rakkulaisen ja kosketusherkän ihottuman.

Japanilaisten tulokset perustuvat 12 000 yli 50-vuotiaan kolmivuotiseen seurantaan, jonka aikana 400 osallistujaa sairastui vyöruusuun ja 79 pitkittyneeseen vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn.

Riski sairastua vyöruusuun oli tulosten perusteella noin kaksinkertainen miehillä, jotka kärsivät oman arvionsa mukaan kovasta stressistä. Sairastumisriski oli puolestaan pienempi miehillä ja naisilla, joka kokivat elämänsä mielekkääksi ja hyväksi.

Naiset, joiden työelämässä tai ihmissuhteissa tapahtui kielteisiä muutoksia, sairastuivat vyöruusun jälkeiseen hermosärkyyn 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka olivat välttyneet vaikeilta elämäntilanteilta seurantaa edeltävän vuoden aikana.

Yhteydet havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, kuten osallistujien iästä, muista sairauksista ja elintavoista, mutta silti tuloksiin on voinut vaikuttaa seikkoja, jotka tässä analyysissa jäivät huomiotta. Samansuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu aiemminkin, joten on hyvin todennäköisestä, että stressillä ja psyykkisillä seikoilla on osansa vyöruusun puhkeamisessa.

Vyöruusu johtuu vesirokkoviruksesta, joka jää piileksimään selkäytimen läheisiin hermojuuriin vesirokon jälkeen.

Vyöruusun voi saada kuka tahansa vesirokon sairastanut, mutta se yleistyy iän myötä. Vyöruusua voidaan ehkäistä rokotteella.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Ingimage