‹ Takaisin

  |  25.01.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Suolan lisääminen ruokaan uhkaa munuaisia

Brittitutkimuksen mukaan suolaa ruokaansa lisäävät sairastuvat todennäköisemmin krooniseen munuaistautiin. Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.

,

Aina suolaa ruokaansa lisäävät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua krooniseen munuaistautiin, brittitutkimus osoittaa. Havainto vahvistaa näyttöä liiallisen suolankäytön munuaishaitoista.

JAMA Network Open -lehden julkaisemat tulokset perustuvat lähes 470 000 keskimäärin 56-vuotiaan britin kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin. Seurannan aikana 22 000 osallistujaa sairastui krooniseen munuaistautiin.

Tutkimuksen alussa osallistujia pyydettiin arvioimaan, kuinka usein he lisäävät ruokaansa suolaa riippumatta siitä, kuinka paljon suolaa ruoassa on alun perin. Kun vertailukohtana käytettiin henkilöitä, jotka lisäsivät suolaa hyvin harvoin tai eivät koskaan, aina suolaa lisäävät sairastuivat 11 prosenttia todennäköisemmin. Myös yleensä suolaa lisäävät sairastuivat 7 prosenttia todennäköisemmin.

Yhteydet olivat heikompia, jos potilas oli lihava tai harrasti liikuntaa. Liikunnan suotuisat vaikutukset tunnetaan hyvin, mutta lihavuutta koskeva havainto on yllättävämpi. Tutkijat pitävät mahdollisena, että lihavuuden vaikutukset peittävät suolan munuaishaitat eikä yhteyttä siksi näkynyt tässä aineistossa.

Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi. Suolan haittoja voi pienentää lisäämällä ruokavalioon kaliumia, mutta suolan vähentäminen on silti ensisijaista. Kaliumia on paljon muun muassa kasviksissa ja hedelmissä.