‹ Takaisin

  |  04.12.2023   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Suomalaisten lihominen aiheuttaa jo merkittäviä ongelmia

Jo 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan. Lihavuus aiheuttaa vuosittain miljardin lisäkustannukset terveydenhuollolle.

,

Jo 1,2 miljoonan aikuisen painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (30 kg/m2), kertoo Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Terve Suomi -tutkimus.

Naisista 30 prosentilla ja miehistä 27 prosentilla on lihavuutta. Yleisintä lihavuus on 40–64-vuotiailla, joista joka kolmannella on lihavuutta.

Vyötärölihavuus on vieläkin yleisempää, ja sitä esiintyy lähes joka toisella aikuisella. Vyötärölihavuuden raja-arvona pidetään naisilla yli 90 sentin ja miehillä yli 100 sentin vyötärönympärystä.

Lihavuus ja vyötärölihavuus ovat yleistyneet viime vuosina työikäisillä eli 20–64-vuotiailla. Työikäisillä miehillä lihavuus on lisääntynyt 3 prosenttiyksikköä ja naisilla 4 prosenttiyksikköä vuoteen 2017 verrattuna. Keskimittaisen miehen paino on noussut 1,6 kg ja naisen 1,8 kg.

- Lihavuus aiheuttaa vuosittain miljardin lisäkustannukset terveydenhuollolle. Viimeistään nyt tarvitaan yhteiskunnan laaja-alaisia toimia väestön lihomisen pysäyttämiseksi. Tällaisia keinoja voisivat olla muun muassa elintarvikkeiden epäterveellisyyteen perustuvat verot ja markkinointirajoitukset, toteaa Terve Suomi -tutkimuksen johtaja, dosentti Annamari Lundqvist.