‹ Takaisin

  |  17.04.2020   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Suomessa kehitellään nenäsumutteena annettavaa koronarokotetta

Tutkijat hyödyntävät rokotekehityksessä Kuopiossa kehitettyä geeninsiirtoteknologiaa. Rokotetta saatetaan päästä testaamaan jo syksyllä ja parhaimmassa tapauksessa se ehtisi käyttöön ennen epidemian toista aaltoa.

,

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta kehittelee yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa nenänkautta annosteltavaa rokotetta COVID-19-virusta vastaan.

Rokotteessa käytetään geeninsiirtoteknologiaa, jonka kehittäjänä Ylä-Herttualan tutkimusryhmä A.I. Virtanen -instituutissa on kansainvälinen uranuurtaja. Itse COVID-19-viruksen sijaan rokotteessa käytetään sen pintaproteiinia. Sen annosteleminen sumutteena nenään ja ylänieluun käynnistää vasta-aineiden muodostumisen virusta vastaan. Vastaavanlaisista rokotteista on aiemmin saatu lupaavia tuloksia SARS- ja MERS-viruksien kohdalla.

Poikkeusluvalla uuden rokotteen hyväksymisprosessia on mahdollista lyhentää, mutta laajaan käyttöön suomalaisryhmän rokotetta ei todennäköisesti vielä tänä vuonna saada. Rokotteen teho ja turvallisuus on osoitettava asianmukaisesti ennen käyttöönottoa.
Rokotteen kliininen testaus voitaneen kuitenkin aloittaa jo tulevana syksynä ja mikäli valmiste osoittautuu toimivaksi, se saattaa ehtiä käyttöön epidemia mahdolliseen toiseen aaltoon.