Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  24.02.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Sydänkohtaus ei altista Parkinsonin taudille

Sydäninfarktin saaneet näyttäisivät jopa olevan pienentyneessä Parkinsonin taudin vaarassa, kertoo tuore tutkimus.

,

Sydänkohtaukseen sairastuvat eivät tuoreen tutkimuksen perusteella sairastu Parkinsonin tautiin muita todennäköisemmin. Itse asiassa sydäninfarktin saaneet näyttäisivät jopa olevan pienentyneessä Parkinsonin taudin ja parkinsonismin vaarassa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja se perustuu yli 180 000 keskimäärin 71-vuotiaan sydäninfarktipotilaan ja 900 000 terveen verrokin 21-vuotiseen seurantaan.

Seurannan aikana Parkinsonin tautiin sairastui keskimäärin 9 sydäninfarktipotilasta tuhannesta ja parkinsonismiin yksi potilas tuhannesta. Terveisiin verrattuna tämä tarkoitti 20 prosenttia pienempää Parkinsonin taudin ja noin 30 prosenttia pienempää parkinsonismin riskiä.

Mahdollinen selitys ilmiölle ovat sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, jotka saattavat suojata Parkinsonin taudin kehittymiseltä. Esimerkiksi tupakointi ja kolesteroliongelmat altistavat sydänoireille, mutta saattavat pienentää Parkinson-riskiä. Ennen lisätutkimuksia tuloksia kannattaa tulkita varoen, mutta ne joka tapauksessa osoittavat, etteivät sydäninfarktipotilaat ainakaan ole suurentuneessa Parkinsonin taudin vaarassa.

Parkinsonin tauti on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–70-vuotiailla. Noin 16 000 suomalaista sairastaa Parkinsonin tautia, mutta vuonna 2030 potilaita ennustetaan olevan yli 20 000. Sekundaarista parkinsonismia voivat aiheuttaa mm. eräät lääkeaineet, aineenvaihdunnan häiriöt, keskushermoston vammat, infektiot ja kasvaimet sekä aivoverenkierron häiriöt.