‹ Takaisin

  |  02.05.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Syömishäiriöt yleisiä ympäri maailmaa

Jopa viidenneksellä maailman lapsista ja nuorista on syömishäiriön piirteitä. Ongelmat ovat yleisempiä tytöllä, Suomessa joka kuudes nainen on varhaisaikuisuuteen mennessä sairastanut syömishäiriön.

,

Mahdollisesti jopa viidenneksellä maailman lapsista ja nuorista on syömishäiriön piirteitä, tuore kuusitoista maata kattava selvitys osoittaa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 32 aiempaa tutkimusta, joihin oli osallistunut yli 63 000 lasta ja nuorta. Analyysin perusteella syömishäiriö tai syömishäiriön piirteitä löytyi 22 prosentilta.

Ongelmat yleistyivät iän myötä, ja ne olivat selvästi yleisempiä tytöillä kuin pojilla. Myös ylipainoisuus ja lihavuus liittyivät syömishäiriöihin. Osallistujat olivat 6–18-vuotiaita.

Aiempien tutkimusten perusteella syömishäiriöt ovat yleistyneet ympäri maailmaa. Naisista runsaat 8 prosenttia ja miehistä noin 2 prosenttia sairastuu johonkin syömishäiriöön elämänsä aikana. Suomessa varhaisaikuisuuteen mennessä joka kuudes nainen ja joka neljäskymmenes mies on sairastanut syömishäiriön.

Nykykäsityksen mukaan syömishäiriöt johtuvat monesta eri syystä. Hermostollisten ja biologisten tekijöiden lisäksi monet yksilönkehitykseen sekä perheeseen liittyvät seikat ja sosiokulttuuriset tekijät altistavat niille. Syömishäiriöihin kuuluvat laihuushäiriö eli anoreksia, ahmimishäiriö eli bulimia ja epätyypillisempiä syömishäiriöitä, kuten ahmintahäiriö.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.