Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
| 13.01.2015
Täysjyväviljojen sydänhyödyt on tunnettu pitkään, mutta kuolleisuutta koskevat tulokset ovat olleet epäselvempiä.
Nyt julkaistut tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että täysjyväviljojen lisääminen ruokavalioon voi pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Ne perustuvat 74 000 naisen ja 44 000 miehen terveystietoihin, jotka kerättiin vuosina 1984–2010. Seuranta-aikana menehtyi 27 000 osallistujaa.
Täysjyväviljoja paljon syövät säästyivät etenkin sydäntautikuolemilta, mutta myös muista syistä johtuvilta kuolemilta todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa oli niukasti täysjyvätuotteita. Syöpäkuolleisuuteen täysjyväviljojen syöminen ei silti vaikuttanut.
Riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin seurannan aikana pieneni 9 prosenttia jokaista 28 gramman päivittäistä täysjyvävilja-annosta kohden.
Tulokset vahvistavat käsitystä täysjyväviljojen terveellisyydestä ja viittaavat niiden syömisen mahdollisesti myös suovan lisää elinvuosia.
Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Jama Internal Medicine -lehdessä.
UUTISPALVELU DUODECIM