‹ Takaisin

  |  16.06.2017

Television katselu on epäterveellisempää kuin lukeminen

Kaikki istuminen ja paikallaanolo ei välttämättä ole yhtä haitallista.

,

Fyysisesti passiivinen elämäntapa on tunnettu terveysriski, mutta kaikki istuminen ja paikallaanolo ei välttämättä ole yhtä haitallista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan riskit tuntuvat monilla liittyvän television katseluun.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää ovatko television katselu, lukeminen, tietokoneen tai puhelimen parissa vietetty aika tai autossa istuminen terveysvaikutuksiltaan samanlaisia, ja voiko muutokset niihin käytetyissä ajoissa vaikuttaa ihmisten terveyteen.

Tutkimus perustuu yhdysvaltalaisen CARDIA-tutkimuksen aineistoihin ja 3 200 potilaan seurantatietoihin.

Tulosten perusteella monet sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, kuten vyötärölihavuus ja kolesteroliongelmat, näyttäisivät olevan yleisiä varsinkin paljon televisiota katsovilla.

Nämä terveysriskit pienenivät osallistujilla, jotka vähensivät television katselua ja käyttivät vapautuvan ajan mihin tahansa muuhun fyysisesti passiiviseen toimintaan, jota tutkimuksessa tarkasteltiin.

Yhdysvaltalaisten havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, sillä tutkittujen seikkojen lisäksi myös moni muu tekijä on voinut vaikuttaa yhteyksiin.

Samansuuntaisia havaintoja on kuitenkin saatu myös muissa tutkimuksissa. Osa television katseluun liitetyistä haitoista selittyy todennäköisesti napostelulla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

UUTISPALVELU DUODECIM

Kuva: Pexels.com