‹ Takaisin

  |  22.07.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  ISTOCKPHOTO

Terapia ja lääkkeet yhtä tehokkaita unettomuuden hoidossa

Käyttäytymisterapia ja lääkkeet ovat tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä tehokkaita unettomuuden ensimmäisiä hoitoja. Hoito kannattaisi aloittaa terapialla ja lääkkeettömillä hoidoilla, jos suinkin mahdollista.

,

Käyttäytymisterapia ja lääkkeet ovat tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan yhtä tehokkaita unettomuuden ensimmäisenä hoitona. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että hoito kannattaisi aloittaa terapialla ja lääkkeettömillä hoidoilla, jos suinkin mahdollista.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä, ja se perustuu 211 kroonisesta unettomuudesta kärsivän tietoihin. Osana tutkimusta potilaita hoidettiin joko käyttäytymisterapialla tai tsolpideemilla, joka on lyhytvaikutteinen nukahtamislääke.

Unettomuus helpotti noin puolella potilaista kummassakin hoitoryhmässä, tulokset osoittivat. Potilaat, joilla ensimmäinen hoito ei tepsinyt tai unettomuusoireet palasivat, ohjattiin lisäksi lisähoitoihin. Tällöin alun perin terapiaryhmään satunnaistettujen unettomuus helpotti hyvin, jos he saivat toisella hoitokerralla nukahtamislääkkeitä. Nukahtamislääkityksellä aloittaneet eivät sen sijaan saaneet lisähyötyä myöhemmästä terapiasta, tutkijat havaitsivat.

Kanadalaistutkijoiden havainnot osoittavat nukahtamislääkkeiden ja käyttäytymisterapian olevan suurin piirtein yhtä tehokkaita unettomuuden hoidossa, mutta viittaavat terapian olevan hieman parempi etenkin potilaille, jotka eivät reagoi ensimmäiseen hoitoonsa kovin hyvin. Näin ollen unettomuushoidot olisi hyvä aloittaa lääkkeettömillä hoidoilla, tutkijat kirjoittavat.

Suomalaisista noin kolmannes kärsii tilapäisestä unettomuudesta ja kymmenesosa potee kroonista, pitkään jatkuvaa unettomuutta.