‹ Takaisin

  |  24.06.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

THL ehdottaa koronarokotusten laajentamista 12–15-vuotiaisiin

Rokotuksilla voidaan vähentää lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta.

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kaikkien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotukset aloitettaisiin Suomessa. THL on jo aiemmin suositellut koronarokotuksia riskiryhmiin kuuluville 12–15-vuotiaille.

- Rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään koronavirustaudilta. Koska rokotukset osaltaan estävät tartuntoja, ne vähentäisivät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Nuorille annettaisiin Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, sillä se on tällä hetkellä ainoa koronarokote, jolla on Euroopan komission myöntämä ehdollinen myyntilupa 12–15-vuotiaiden rokottamiseen. Rokotteen teho tällä ikäryhmällä on todettu myyntilupaa edeltävässä tutkimuksissa erinomaiseksi ja tutkituilla nuorilla vain havaittiin lieviä ja ohimeneviä haittoja, kuten pistoskohdan kipua ja punoitusta, päänsärkyä ja kuumetta.

Nuorilla tauti useimmiten lievä – epidemian epäsuorat vaikutukset kuitenkin merkittäviä

Pandemia on aiheuttanut sairaalahoitoa vaativia infektioita, jälkitauteja ja kuolemantapauksia lapsilla ja nuorilla vähemmän kuin vanhemmissa ikäryhmissä. Suomessa todetuista koronavirustartunnoista noin viisi prosenttia oli kesäkuun alkuun mennessä todettu 12–15-vuotiailla lapsilla ja nuorilla. Keskimäärin kaksi tuhannesta 10–19-vuotiailla todetusta tartuntatapauksesta on vaatinut erikoissairaanhoitoa ja vain viidessä on jouduttu turvautumaan tehohoitoon.

- Vaikka lasten vakavien tautitapausten määrä on pieni, pandemian vuoksi asetetut rajoitukset kohtaamisille, harrastuksille ja koulunkäynnille ovat vaikuttaneet lasten ja nuorten elämään voimakkaasti jo pitkään, THL:n ylilääkäri Otto Helve muistuttaa.

- Koronarokotukset voivat osaltaan auttaa lieventämään erityisesti lapsia ja nuoria koskevia rajoituksia ja jopa luopumaan niistä. Tällä olisi merkittävä vaikutus lasten ja nuorten hyvinvointiin.