‹ Takaisin

  |  02.08.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

THL suosittelee koronakaranteenin lyhentämistä 10 vuorokauteen

THL:n uusimmat mallinnukset osoittavat, että 10 päivän karanteeni riittää estämään tartuntojen leviämisen. Karanteenin kestoa voi edelleen lyhentää testillä kuudentena päivänä.

,

THL suosittelee tartuntatautilääkärin asettaman karanteenin kestoksi nykyisen 14 vuorokauden sijaan 10:tä vuorokautta. Muutos suositukseen karanteenin kestosta tulee voimaan maanantaina 2.8.2021. Se ei kuitenkaan koske tätä aiemmin aloitettujen karanteenien kestoa, ellei tartuntataudeista vastaava lääkäri toisin päätä.

Suositusta muutetaan, koska THL:n uusimmat mallinnukset osoittavat, että 10 päivän karanteeni riittää estämään tartuntojen leviämisen. Vaikka karanteeniaika lyhenee 10 päivään, altistuneen tulee seurata oireiden ilmaantumista 14 päivää altistuksen alkamisesta. Jos oireita ilmaantuu, tulee testiin mennä välittömästi.

Karanteenin kestoa voi edelleen lyhentää testillä kuudentena päivänä

THL:n uuden ohjeen mukaan karanteenin voi purkaa, jos altistuneesta aikaisintaan 6 vuorokautta altistumisen jälkeen otettu koronatesti on negatiivinen. Negatiivisen testituloksen perusteella kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tehdä päätöksen karanteenin lopettamisesta. Sairaanhoitopiirit ja kunnat harkitsevat itsenäisesti, miten laajasti ne mahdollistavat tämän niin sanotun exit-testauksen.

Nämä muutokset THL:n suositukseen eivät koske sairaalapotilaita eikä hoivakotien asukkaita laitosepidemioissa. Huomioitavaa on myös, että tartuntatautilääkäri arvioi lopulta kussakin tilanteessa karanteenin tarpeellisuuden.

Koronaan sairastuneiden eristysaikoihin THL ei esitetä muutoksia. Sen sijaan toukokuussa voimaan tulleen ohjeen mukaan täyden rokotussarjan saaneen tai koronainfektion aiemmin sairastaneen kohdalla ei suositella karanteenia altistumisen jälkeen. Sama suositus koskee myös niitä osittaisen rokotussuojan eli yhden rokoteannoksen saaneita, jotka ovat sairastaneet COVID-19-taudin.