‹ Takaisin

  |  22.04.2021   |  TARU VANHALA   |  ISTOCKPHOTO

THL teki uusia linjauksia rokotuskäytäntöihin

Toukokuun alusta lähtien myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin toivoo.

,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjaa, että jatkossa myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin toivoo. Nyt useimmissa kunnissa on annettu 65–69-vuotiaille AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta, jonka käyttö on Suomessa rajattu 65 vuotta täyttäneiden rokottamiseen. Tätä vanhemmat ovat saaneet enimmäkseen mRNA-rokotteita.

mRNA-rokotteiden saatavuus on viime aikoina parantunut ja suuntaus näyttää jatkuvan tulevien viikkojen aikana.

-  Perusterveet 65–69-vuotiaat voivat halutessaan saada mRNA-rokotteen noin viikosta 18 eli toukokuun alusta lähtien. Pienemmillä paikkakunnilla tämä voi toteutua hieman myöhemmin, kertoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla AstraZenecan rokotetta. Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mRNA-rokotetta.

AstraZenecan koronarokotteen saaneilla on havaittu Suomessa ja muualla Euroopassa harvinaisia veren hyytymishäiriöitä. Valtaosa näistä häiriöistä on havaittu alle 60-vuotiailla.

Harvinaisen hyytymishäiriön keskimääräinen ilmaantuvuus on Euroopassa ollut noin yksi tapaus 100 000:tta AstraZenecan rokotteen saanutta kohden.