Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  20.11.2019   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tulehduksellista suolistosairautta potee 7 miljoonaa ihmistä

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat yleistyneet varsinkin länsimaissa viimeisimpien vuosikymmenten aikana, koska potilaat elävät nykyään pidempään.

,

Tulosten perusteella länsimaissa tulehduksellisiin suolistosairauksiin sairastutaan suurin piirtein yhtä usein kuin aiemminkin, mutta koska potilaat pysyvät nykyään paremmin hengissä ja elävät muutenkin pidempään, potilaiden kokonaismäärä on kasvanut. Nykyään lähes 7 miljoonaa ihmistä potee näitä sairauksia. Tiedot käyvät ilmi 195 maata kattavasta selvityksestä.

Eniten potilaita on Yhdysvalloissa sekä Iso-Britanniassa. Niissä kummassakin sadasta tuhannesta asukkaasta noin 450–460 sairastaa tulehduksellista suolistosairautta. Noin neljännes kaikista maailman tulehduksellista suolistosairautta potevista on yhdysvaltalaisia.

Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat selvästi yleisempiä varakkaissa maissa, mutta niiden ilmaantuvuus on lähtenyt nousuun myös alemman tulotason maissa. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä, mutta todennäköinen selitys on elintapojen ja varsinkin ruokavalion muutokset.

Tutkimus julkaistiin Lancet Gastroenterology & Hepatology -lehdessä.

Crohnin tauti ja haavainen paksusuolitulehdus ovat keskeisimmät tulehdukselliset suolistosairaudet. Crohnin tauti on pitkäaikainen ja helposti uusiutuva tulehduksellinen suolistosairaus, joka aiheuttaa muun muassa vatsakipuja, ripulia tai ummetusta, laihtumista ja kuumeilua. Siihen sairastuu vuosittain noin 500 suomalaista.

Haavainen paksusuolitulehdus eli haavainen koliitti on tuntemattomasta syystä aiheutuva pitkäaikainen sairaus, johon liittyvät suolen haavaumat ja tulehdukset aiheuttavat verenvuotoa ja kipuilua.