Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  07.05.2021   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  KATJA LÖSÖNEN

Tulehduskipulääkkeet turvallisia koronainfektion hoidossa

Tuoreet tutkimustulokset vahvistavat, että tulehduskipulääkkeet eivät pahenna koronavirusinfektiota. Tulehduskipulääkkeitä käyttävät eivät myöskään menehdy muita todennäköisemmin tartunnan saatuaan.

,

Yleisesti käytettyjen tulehduskipulääkkeiden on epäilty edesauttavan koronavirustartuntoja, mutta tuoreiden tutkimustulosten valossa pelko on ollut turha. NSAID-tulehduskipulääkkeitä käyttävät eivät myöskään menehdy muita todennäköisemmin tartunnan saatuaan.

Tutkimus perustuu 13 000 tulehduskipulääkkeitä saavan ja yhtä monen muilla lääkkeillä hoidetun nivelrikkopotilaan seurantaan. Potilaita seurattiin vuoden 2020 tammikuun lopusta heinäkuun loppuun.

Seurannan aikana koronavirustartuntoja epäiltiin tai todettiin saman verran kummassakin ryhmässä riippumatta potilaiden iästä tai sukupuolesta. Eroja ei ollut myöskään potilaiden kuolleisuudessa seurannan aikana.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä joidenkin tutkimusten perusteella NSAID-tulehduskipulääkkeiden on epäilty altistavan koronavirustartunnoille. Niillä on esimerkiksi samoja vaikutusreittejä, jotka periaatteessa voisivat helpottaa koronavirusten pääsyä soluihin. Nyt julkaistujen tulosten perusteella tulehduskipulääkkeitä voi kuitenkin käyttää turvallisesti myös koronavirusepidemian aikana.

NSAID-tulehduskipulääkkeitä ovat muun muassa ibuprofeeni sekä aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappovalmisteet.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatology -lehdessä.