Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

  |  09.02.2024   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakan syöpäriski puolittuu 10–15 vuotta lopettamisesta

Vaikutus on voimakkain, jos tupakoinnin lopettaa alle 50-vuotiaana, mutta hyödyt ovat merkittäviä tämänkin jälkeen, kertoo tuore tutkimus.

,

Tupakointi aiheuttaa syöpää, mutta riskit alkavat vähitellen pienentyä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Vaikutus on suurin, jos tupakoinnin lopettaa alle 50-vuotiaana.

Tiedot käyvät ilmi korealaistutkimuksesta, jossa yli 2 miljoonaa aikuista seurattiin keskimäärin 14 vuoden ajan. Tupakoinnista ja tupakoinnin lopettamisesta kysyttiin kahdesti seurannan aikana.

Tupakoivat sairastuivat syöpään selvästi muita todennäköisemmin, mutta riskit alkoivat pienentyä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Kymmenen vuoden kohdalla luvuissa näkyi vähäinen nousu, mutta 15 vuotta lopettamisesta syöpäriski oli puolet pienempi kuin tupakointia jatkaneiden. Keuhkosyövän riski alkoi pienentyä noin kolme vuotta aikaisemmin.

Yhteys oli voimakkain, jos tupakoinnin lopetti alle 50-vuotiaana, mutta hyödyt olivat merkittäviä tämänkin jälkeen.

Korealaisten tulokset tukevat näyttöä tupakoinnin vaaroista ja osoittavat haittojen vähitellen poistuvan tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Hiljattain julkaistun toisen tutkimuksen perusteella riski menehtyä syöpään tai muihin tupakan aiheuttamiin sairauksiin alkaa sekin pienentyä noin 10 vuotta lopettamisesta, mutta savuttomien tasolle riski laskee vasta 20–30 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä noin 12 prosenttia ja naisista 11 prosenttia tupakoi päivittäin