‹ Takaisin

  |  31.01.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakoinnin lopettaminen pidentää diabeetikon elinikää vaikka paino nousisi

Tuoreen tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen pidentää tyypin 2 diabetesta sairastavien elinikää tuntuvasti, vaikka paino nousisi lopetuksen jälkeen. Tyypin 2 diabetesta sairastavilla on korkea riski sairastua etenkin sydän- ja verisuonitauteihin.

,

Tyypin 2 diabetesta potevat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja sen takia heidän olisi tärkeää lopettaa tupakointi. Tuoreen tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen pidentää heidän elinikäänsä riippumatta siitä nouseeko paino tupakoinnin lopettamisen seurauksena.

Lancet Diabetes & Endocrinology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa hyödynnettiin kahden suuren seurantatutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä yli 170 000 miehen ja naisen terveystiedoista, jotka kerättiin vuosina 1976–2014 ja 1986–2014.

Kun tutkijat analysoivat vuosien varrella kerätyt seurantatiedot, he havaitsivat tupakoinnin lopettaneiden kuolleisuuden olleen seurannan aikana 30–50 prosenttia vähäisempää kuin tupakointia jatkaneiden, vaikka he olisivat lihoneet tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Lihominen vaikutti eri tavalla analyysissa, jossa keskityttiin sydän- ja verisuonitautiriskiin. Tupakoinnin lopettaminen kyllä pienensi sairastumisriskiä, mutta vain potilailla, joiden paino pysyi ennallaan. Lihominen ilmeisesti kumosi tupakoinnista saadut hyödyt tältä osin.

Kokonaisuudessaan tulokset osoittavat, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa tyypin 2 diabetesta sairastaville riippumatta siitä, miten se vaikuttaa heidän painonkehitykseensä. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi tupakointi altistaa keuhkosyövälle ja monille muille sairauksille ja niistä johtuville kuolemille, joten tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Maailmanlaajuisesti tupakointi aiheuttaa vuosittain noin 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Suomessa tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain noin 4 000 henkeä.

Uutispalvelu Duodecim