‹ Takaisin

  |  05.10.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua dementiaan

Tuoreen tutkimuksen mukaan sairastumisriski dementiaan laskee savuttomien tasolle kolmessa vuodessa. Dementian lisäksi tupakointi aiheuttaa muun muassa syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja. Myös niiden riskit pienentyvät vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

,

Tupakoinnin lopettaminen pienentää riskiä sairastua dementiaan, tuore tutkimus osoittaa. Sairastumisriski laskee savuttomien tasolle kolmessa vuodessa.

Tutkimus perustuu 12 000 yli 65-vuotiaan japanilaisen kuusivuotiseen seurantaan, jonka aikana 1 100 osallistujaa sairastui dementiaan.

Halki seurannan tupakoivat sairastuivat dementiaan lähes 50 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat olleet savuttomia koko elämänsä. Tupakoinnin lopettaneiden sairastumisriski oli myös koholla, mutta se pieneni ajan myötä. Kun savuttomuutta oli jatkunut kolme vuotta tai pitempään, dementiariski oli yhtä pieni kuin ikänsä savuttomien.

Havainnot ovat tervetullut osoitus tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä. Dementian lisäksi tupakointi aiheuttaa muun muassa syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja lukuisia muita sairauksia. Myös niiden riskit pienentyvät vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.