Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  31.07.2020   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakointi kerryttää rasvaa sisäelimiin

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan tupakoivilla on huomattavasti enemmän rasvaa sisäelinten ympärillä sekä vatsalihasten sisällä kuin savuttomilla. Rasvan kertyminen sisäelinten ympärille lisää riskiä sairastua diabetekseen ja sydäntauteihin.

,

Tupakoinnin ajatellaan ehkäisevän lihomista, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella tupakoitsijan kehoon kertyy silti runsaasti rasvaa. Rasva kasaantuu sisäelinten ympärille ja lihaksiin, mikä on jopa vaarallisempaa kuin ns. perinteinen lihavuus.

Tutkimukseen osallistui 3 200 keski-ikäistä yhdysvaltalaista, joiden keskivartalon rasvakoostumus selvitettiin tietokonekuvauksella. Osallistujia seurattiin 25 vuoden ajan.

Kuvantamistutkimukset paljastivat, että tupakoivilla osallistujilla oli huomattavasti enemmän rasvaa sisäelinten ympärillä sekä vatsalihasten sisällä, kun vertailukohtana olivat savuttomat. Tupakoinnin lopettaneet sijoittuivat ryhmien välimaastoon.

Rasvan kertyminen sisäelinten ympärille on erityisen epäterveellistä ja voi johtaa suurempaan sydänoireiden ja diabeteksen riskiin kuin perinteinen lihavuus. Rasva lihasten sisässä puolestaan heikentää lihaksia, mikä aiheuttaa ongelmia etenkin ikääntymisen myötä.

Tutkijat huomioivat tutkimuksessaan monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta havainnot on silti syytä varmistaa lisätutkimuksissa. Tutkimus julkaistiin PLoS Medicine -lehdessä.

Tupakointi on Suomessa vähentynyt huomattavasti edeltävien vuosikymmenten aikana, mutta yhä 14 prosenttia miehistä ja 11 prosenttia naisista tupakoi päivittäin. Tupakoivat sairastuvat sydäninfarktiin noin 3–6 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat.