‹ Takaisin

  |  07.02.2023   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakointi merkittävä haimatulehduksen riskitekijä

Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella tupakointi voi nykyään olla jopa alkoholia suurempi haimatulehdusten aiheuttaja.

,

Runsas alkoholinkäyttö on pitkään ollut tärkein haimatulehdusten aiheuttaja, mutta nykyään etenkin tupakointi on noussut alkoholin tasolle. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella tupakointi voi nykyään olla jopa tärkein yksittäinen kroonisten haimatulehdusten vaaratekijä.

Yli 100 000 tanskalaisaikuisen seurannan perusteella tupakoivat sairastuvat krooniseen haimatulehdukseen kolme kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat. Runsas alkoholinkäyttö liittyy 2,5-kertaiseen sairastumisriskiin, joka sekin on huomattava, mutta silti hieman pienempi kuin tupakointiin liittyvä riski.

Tupakoinnin ja alkoholin lisäksi sappikivet, diabetes, suuri veren triglyseridipitoisuus ja aiemmat haimatulehdukset liittyivät suurempaan kroonisen haimatulehduksen riskiin tanskalaisten aineistossa.

Tupakoinnin merkitys haimatulehduksissa on todettu myös Suomessa. Erityisesti tupakointi yhdessä alkoholin suurkulutuksen kanssa suurentaa sairastumisriskiä.

Tutkimukseen osallistui 108 000 tanskalaista 20–100-vuotiasta, joista 313 sairastui krooniseen haimatulehdukseen yhdeksänvuotisen seurannan aikana. Tulokset julkaistiin European Journal of Epidemiology -lehdessä.