‹ Takaisin

  |  15.12.2022   |  UUTISPALVELU DUODECIM   |  INGIMAGE

Tupakointi voi aiheuttaa iensairauksia

Tupakointi voi tuoreen tutkimuksen mukaan aiheuttaa iensairauksia ja -tulehduksia ja pahimmillaan hampaiden putoamista. Myös sähkötupakointi saattaa vahingoittaa suuta.

,

Tuoreen JAMA Network Open -lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella savukkeita polttavien riski saada iensairaus oli 33 prosenttia suurempi kuin savuttomien. Hampaiden löystymistä heillä oli 35 prosenttia todennäköisemmin ja hampaita oli irronnut 43 prosenttia todennäköisemmin.

Sikaria säännöllisesti polttavilla oli yli kaksi kertaa todennäköisemmin limakalvovaurioita ja vesipiippua polttavilla lähes kaksi kertaa todennäköisemmin iensairauksia kuin savuttomilla.

Sähkötupakkaan liittyvät riskit olivat pienempiä ja rajoittuivat tässä aineistossa suurentuneeseen verenvuodon todennäköisyyteen hampaiden harjaamisen tai hammaslangan käyttämisen jälkeen.

Nuuska ja muut vastaavat tupakkatuotteet eivät liittyneet suun terveyden ongelmiin, mutta tämä voi johtua muun muassa nuuskan vähäisestä käytöstä ja nuuskalaatujen ja -tyyppien suurista eroista. Sähkötupakan ja nuuskan osalta tarvitaankin lisää tutkimuksia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 10 000–16 000 aikuisen yhdysvaltalaisen terveyskyselyvastauksia vuosilta 2013–2019. Osallistujilla ei ollut suun sairauksia seurannan alkaessa.