‹ Takaisin

  |  21.12.2016

Tutkimus: Influenssarokotus vähentää diabeetikoiden aivoverenkiertohäiriöitä

Influenssarokotteen ottavat diabeetikot sairastuvat aivoverenkiertohäiriöihin ja sydämen vajaatoimintaan selvästi epätodennäköisemmin kuin muut potilaat, brittitutkimus vahvistaa.

Tulokset perustuvat runsaan 120 000:n aikuistyypin diabeetikon rekisteritietoihin seitsemän vuoden ajalta.

Kun tutkijat vertasivat influenssarokotuksen ottaneita potilaita muihin potilaisiin, rokotettujen riski sairastua influenssakauden aikana sairaalahoitoa vaativaan aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan oli 20–30 prosenttia pienempi. Myös keuhkokuume, influenssa ja kuolemantapaukset olivat heillä harvinaisempia seurannan aikana.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmään kuuluville, kuten sydänsairaille tai diabeetikoille sekä 6–35 kuukauden ikäisille lapsille ja raskaana oleville. Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää valtaosalta ottamatta.

Terveet aikuiset toipuvat influenssasta yleensä 1–2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa johtaa jälkitauteihin, sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan.

UUTISPALVELU DUODECIM, JENNI JUNTUNEN