‹ Takaisin

  |  14.10.2021   |  TARU VANHALA   |  INGIMAGE

Uudet ohjeet koronatestaukseen

THL on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta. Kaksi koronarokoteannosta saaneen ei yleensä tarvitse mennä testiin, vaikka oireita ilmenisi.

,

THL on päivittänyt ohjeensa koronavirustestiin hakeutumisesta. Päivitys perustuu sosiaali- ja terveysministeriön uuteen testausstrategiaan.

Jatkossa kaksi koronarokoteannosta saaneen ei ole yleensä tarpeen mennä koronatestiin, vaikka oireita ilmenisi, jos toisesta rokoteannoksen saamisesta on kulunut yli viikko.

- Yleensä kaksi rokoteannosta saaneen ei tarvitse hakeutua koronatestiin tavanomaisien virusinfektion oireiden kuten päänsäryn, kuumeen tai nuhan vuoksi. Sen sijaan kouluun tai työpaikalle ei tulisi mennä lievästi sairastuessa. Jos oireet ovat vakavia, on aina oltava suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo.

Testausta edelleen suositellaan tapauksissa, jossa oirehtiva henkilö on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana, asuu ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksikössä tai työskentelee sosiaali- terveysalalla hoito- tai hoivatyössä.

Myös vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvien ja niille, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta kannattaa oireiden ilmaantuessa hakeutua edelleen testaukseen.

Rokottamattomien tai yhden annoksen saaneille suositellaan yhä testausta

Niille, joilla on puutteellinen rokotesuoja testausta suositellaan edelleen, jos ilmaantuu koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

Alle 12-vuotiaan lapsen ei kuitenkaan ole aina tarpeen käydä koronatestissä, ellei hän ole altistunut varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana. Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi siis seurata kotona ilman testaamista. Lapsen tulisi kuitenkin välttää perheen ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat merkittävästi helpottaneet. Lisätietoa lasten testauksesta löytyy THL:n sivuilta.

Huomioitavaa on, että kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri voi myös harkintansa mukaan edelleen päättää testaamisesta THL:n suosituksesta poiketen.

- Sairaanhoitopiireillä voi olla THL:n suosituksesta poikkeavia ohjeita testeihin hakeutumisesta esimerkiksi alueellisen epidemiatilanteen takia. Kannattaakin tarkastaa oman alueen terveysviranomaisten ohjeet siitä, milloin koronatestiin on hyvä hakeutua, Helve kertoo.